szponzorált tartalom

2021.09.22. 11:20

Minden, amit tudni kell az arctonikról

Még mindig nem használsz tonikot? Nagy hiba! Ez az egyik olyan bőrápoló termék, amely segít védelmet nyújdani a túl korai bőröregedéstől. Elmondjuk, miért olyan fontos, és hogyan válasszunk a bőrtípushoz megfelelőt.

A legtöbbünknél megtalálható a fürdőszobában, hiszen ez egy kötelező darab az arc számára. De hogy működik, milyen típusai vannak és hogyan kell kiválasztani a megfelelőt?

A tonik az a termék, amit a kitágult pórusok összehúzására és a bőr tisztítására terveztek, “feltakarítja” az arctisztítás utáni fennmaradt sminkmaradványokat vagy szennyeződéseket. Tisztítás után kell letörölni az arcot, viszont a szérum/hidratáló eszköz előtt. Koreában például nem egyszer, hanem hétszer törlik át a bőrt tonikkal, ez az úgynevezett 7 lépéses koreai bőrápolás, ami maximális nedvességet nyújt.

A https://makeup.hu/categorys/253603/ linkre kattintva számos változat elérhető, minden bőrtípusnak és igénynek megfelelően.

Kezdetben az arctonikot azért fejlesztették ki, hogy helyreállítsa a bőr pH-egyensúlyát, hiszen a régi tisztálkodási módszerek (szappan vagy agresszív mosakodó szer) megzavarták a sav-réteget, sebezhetőbbé tették az arcot a baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal szemben. A modern tonikok nemcsak regenerálják a védőréteget, hanem hidratálnak, segítik a többi ápolószer behatolását a legmélyebb bőrrétegekbe.

A bőr normál pH-értéke 3.5-5,9 között található. A 6,5 alatti szint savas, a 7,5 feletti lúgos. Mindkét lehetőség rosszul hat az arcbőrre. Savas környezetben például irritáció és hámlás fordulhat elő, lúgos környezetben pedig a baktériumok gyorsabban szaporodnak – az eredmény pedig sok-sok pattanás és gyulladás. Viszont itt van a csodálatos kozmetikum, hogy normalizálja a bőr természetes pH-értékét, ezért ne hagyjuk ki az arcápolásból!

Az arctonikok között most már pórusszűkítő tulajdonsággal rendelkezőeket is lehet találni, ami problémás bőrre ideális megoldás. De ezek a lotionok nem helyettesítik az eredeti tonikokat, mert nem normalizálják a bőr pH-egyensúlyát, hanem egyszerűen eltávolítják a felesleges zsírt a pórusokből. Sőt, olykor felborítják a sav-bázis egyensúlyt, ezért érdemes utána tonizálni az arcot.

Hogyan válasszunk bőrtípus szerint

Bár a legtöbb készítmény sokoldalú, minden bőrtípusra megfelelő kell legyen, figyelembe kell venni a bőr egyedi jellemzőit. A Makeup szerint válasszunk évszaktól, időjárástól, bőrtípustól és állapottól függően!

  • Száraz bőrre – hidratáló összetevőket kell tartalmaznia, például aloét, glicerint, uborkát, nerolit és rózsa kivonatot. Nem ajánlott: alkohol, illatanyagok, olajok.
  • Normál vagy kombinált bőrre alkoholmentes szükséges. Tartalmazhat antioxidáns komponenseket, például C-vitamint. Amennyiben a bőr nem túl zsíros vagy nem túl száraz, vásároljunk időjárásnak megfelelőt. Őszre és télre érdemes hidratálót találni, ahol rózsa, levendula és kamilla található.
  • Zsíros és problémás bőr esetén szalicilsavval vagy teljsavval dúsított terméket keressünk, hiszen ezek kezelik a legjobban a pattanásokat. Ezen felül hámlasztóként hatnak, kiválóan hidratálnak, ezáltal egészséges, nem túl zsíros felületet eredményez. A tejsav segít a textúra javításában. Az alkohol itt sem kívánatos összetevő – igen, első pillantásra mattítja a bőrt, viszont még több olajat termel. Tehát nem csak pattanást, de hámlást is “eredményzhet”.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában